På Valborgsmässoafton den 30 april varje år är det många som åker och tittar på majbrasor och festar. Men det är nog inte så många som tänker på varför man firar Valborg egentligen. När du står vid brasan på onsdag och grillar korv och har det trevligt, tänk då på historien bakom Valborg som du kommer att lära dig när du läser denna text.
För länge sedan, närmare bestämt år 710 föddes en kvinna vid namn Valborg. Hon föddes nånstans i norra Europa och var dotter till den store kungen Richard. Valborg reste till Tyskland med sina bröder och grundade det katolska klostret Heidenheim i Wurtemburg. Sedan beslutade Valborg att bli nunna.
Hon avled den 25 februari år 779 men förklarades inte som helgon förrän den 1 maj samma år. Efter hennes helgonförklaring blev hennes namn kopplat med vikingarnas vår och fruktsamhets festligheter. Dessa festligheter ägde rum ungefär samtidigt varje år, runt den 30 april.
Valborg var avgudad på samma sätt som vikingarna hade avgudat våren. När vikingarna spred ut sig i Europa, blev 30 april och 1 maj ihopslagna till ett datum och bildade så valborgsfirandet. Efter Valborgs död utsågs hon till beskyddarinna för de som trodde på onda makter. Men traditionen att tända majbrasor är inte så gammal.
Nångång under mitten av 1700-talet fanns den bara i Uppland och syftet med eldandet var att skrämma bort rovdjuren innan man släppte ut korna på bete i skogen. Idag firas Valborg i Sverige, Finland, Estland, Lettland, Tjeckien och Tyskland. Sveriges kung fyller år på Valborgsmässoafton, men han har inget med Valborgsfirandet att göra som många kan tro.
Källa