2009-01-02 21:40:22 Kommentarer:[2]

Nyår är över.. men dags att börja träna till sista april kanske? eller nästa nyår.

 Träningen går ut på att få hunden att förknippa skottet med något roligt och trevligt istället för något obehagligt.



FAKTA



Så tränar du hundens skotträdsla

Träningen går ut på att få hunden att förknippa skottet med något roligt och trevligt istället för något obehagligt.

Det roliga och trevliga kan vara godis eller lek.

Blås upp en papperspåse med hundens favoritgodis i, när du smäller den får hunden ett godisregn.

Träna skott ute, samtidigt som skottet går av kastar du iväg favoritbollen. Snart förknippar hunden skotten med en kul lek.

En del av skotträdslan handlar om överraskningsmomentet. Därför kan det vara bra att förbereda hunden att det ska komma smällar, när man kan det. Ha ett särskilt "kommando" intränat. "Nu kommer pang", till exempel. Då vet hunden att det snart ska smälla.

Det finns även cd-skivor med ljud av fyrverkerier. Dessa kan man spela hemma, börja på väldigt låg volym och höj successivt volymen.

Tänk på att även en skottränad hund mår bäst av att stanna inomhus på nyårsafton eller valborgsfirandet.

Att träna bort skotträdsla är inte svårt, men det tar tid.

Ungefär samtidigt som de största annonserna om nyårsraketer börjar dyka upp i tidningen kommer man på det: Jag borde träna hunden inför nyår. Då är det dessvärre lite väl sent påtänkt.

- Många kommer på att de ska träna ett par veckor före nyår, men det är alldeles för kort tid. Att träna bort skotträdsla hos en hund är inte särskilt svårt, men det tar tid, säger Memea Molin, hundägarcoach och författare till en rad hundböcker.

Bland annat har hon skrivit en bok med titeln Undvik skotträdsla: förebyggande skotträning (Prisma).

Skotträning är inte alls något bara för den som tränar bruks eller jagar med sin hund.
- De som lider värst av skotträdda hundar på nyår är nog sällskapshundsägarna. För det är ju inte bara hundarna som har det svårt, att som matte vara bredvid och se hur hunden lider utan att man kan göra något är plågsamt, säger Memea Molin.

Tidningen Hundsport publicerade en undersökning för några år sedan där 40 procent av alla hundägare uppgav att deras hundar reagerade negativt på skott och höga ljud. Problemet är utbrett, men andra ord.

- I det akuta läget är det bästa man kan göra att bara ignorera hundens rädsla. Försöker man trösta den förvärrar man bara problemet, då bekräftar man för hunden att det verkligen är något farligt som händer.

Att vara uppmärksam på sitt eget beteende är en viktig del av hundfostran. Skott kommer ofta överraskande och får inte sällan oss människor att hoppa till och kanske svära högt. Detaljer tycker vi kanske, men något hunden uppfattar som att även vi finner ljudet obehagligt.


Börja tidigt

Har man en ung hund bör man tidigt träna förebyggande, genom att i kontrollerade former utsätta hunden för höga ljud utan att själv reagera negativt på dem.

- Skramla med kastrullock och tappa dem i golvet, men låtsas som att det bara är roligt. Eller låt hunden leta fram godisbitar längst ned i kastrull under en massa skedar och gafflar som skramlar mot varandra.

Men även hundar som redan utvecklat en så kraftigt skotträdsla att de kryper in under sängar och ligger darrande där när nyårsfyrverkerierna sätter igång, går att träna.

- Det gäller att få hunden att lära om så att den förknippar höga ljud med något roligt istället för obehag. Det är inte svårt, men det tar tid.

                               Dags att börja träna inför nyår!

Källa: TT Spektra


Kommentarer
Postat av: Sofia

Brorsans tjej som är frisör har sagt att vi kan testa göra det i omgångar.. Men jag är rädd att jag inte trivs med det efter någon månad och då är ju mitt hår förstört

2009-01-02 @ 22:16:30
URL: http://peaken.blogg.se/
Postat av: blondstar

hejsan :) jo de va ett tag sen o tack så mycket :) det ska nog bli kul, längtar till maj nu! allt bra annars.. hur är det med dig?

2009-01-04 @ 00:17:04
URL: http://blondstar.blogg.se/

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback