2010-04-30 15:08:36 Vardagen Kommentarer:[0]
Varför firar vi valborg?

På Valborgsmässoafton den 30 april varje år är det många som åker och tittar på majbrasor och festar. Men det är nog inte så många som tänker på varför man firar Valborg egentligen. När du står vid brasan på onsdag och grillar korv och har det trevligt, tänk då på historien bakom Valborg som du kommer att lära dig när du läser denna text.

För länge sedan, närmare bestämt år 710 föddes en kvinna vid namn Valborg. Hon föddes nånstans i norra Europa och var dotter till den store kungen Richard.  Valborg reste till Tyskland med sina bröder och grundade det katolska klostret Heidenheim i Wurtemburg. Sedan beslutade Valborg att bli nunna.

Hon avled den 25 februari år 779 men förklarades inte som helgon förrän den 1 maj samma år. Efter hennes helgonförklaring blev hennes namn kopplat med vikingarnas vår och fruktsamhets festligheter. Dessa festligheter ägde rum ungefär samtidigt varje år, runt den 30 april.

Valborg var avgudad på samma sätt som vikingarna hade avgudat våren. När vikingarna spred ut sig i Europa, blev 30 april och 1 maj ihopslagna till ett datum och bildade så valborgsfirandet. Efter Valborgs död utsågs hon till beskyddarinna för de som trodde på onda makter.  Men traditionen att tända majbrasor är inte så gammal.
Nångång under mitten av 1700-talet fanns den bara i Uppland och syftet med eldandet var att skrämma bort rovdjuren innan man släppte ut korna på bete i skogen.  Idag firas Valborg i Sverige, Finland, Estland, Lettland, Tjeckien och Tyskland.   Sveriges kung fyller år på Valborgsmässoafton, men han har inget med Valborgsfirandet att göra som många kan tro.
Källa




2010-04-29 10:12:58 Foto Kommentarer:[0]

Sovit 5 timmar inatt bara, så jag är helt död just nu. Om jag la ner huvudet på en kudde nu skulle jag somna direkt! Men nu ska jag fixa och cykla ner på stan, möte på ams står på att göra listan idag. Sen hem och städa men jag kommer bara vilja sova. Har MTV på i bakgrunden, dom kör massa gammla godingar, det gillar vi!

 


2010-04-28 20:30:53 Foto Kommentarer:[0]
Har i flera dagar velat åkt ner på stranden för att ta mig en promenad där. Mysigt. Igår tog jag tag i tanken fast det såg och känndes som det skulel börja regna när som hällst och det var inte speciellt varmt heller. Men vad spelar det för roll.. tyckte det endå var skönt, med lite miljö ombyte sådär (:




2010-04-28 19:43:20 Nisse Kommentarer:[0]
Satt tidigar eidag och kikade på ungamödrar som har börjat igen, från danmark. Då ena tjejern gjort en födelsedags tårta åt sin son på 3 år. Medans dom är inne i vardagsrummet och öppnar presenter hoppar ena av hundarna, eller båda? upp och äter av tårtan. Vilket resulterar i att dom filmar pappan i familjen som tar tag i hunden och KASTAR in hunden i ett annat rum. Ja KASTAR! Jag vart så arg så jag bytte kanal.


2010-04-27 15:13:54 Vardagen Kommentarer:[0]

Anything that's worth having
Is sure enough worth fighting for
Quittings out of the question
When it gets tough gotta fight some more




2010-04-27 03:51:01 Vardagen Kommentarer:[0]


2010-04-27 00:20:36 Vardagen Kommentarer:[1]

De här är mitt liv
Jag lever min dröm
Jag har tagit mig hit
Utan någon rast eller sömn.
Jag lever min dröm

är det så det ska vara?


2010-04-27 00:19:53 Foto Kommentarer:[0]

2010-04-27 00:17:10 Vardagen Kommentarer:[0]



Mitt lilla hjärta har blivit sååå stor. Snart fyller han hela 4år! Alice och Stina ska vi inte ens tala om hur stor dom blivit.. jag var ju 14 nyss, typ igår? Tiden går alldeles för fort, men det är kul att dom blir större så man kan umgås lite mer vuxet med dom (:


2010-04-25 02:34:33 Film tips Kommentarer:[0]

Egna ord:
Väldigt bra film. Står dock att det är en action film, jag skulle mer kalla det för en action komedi. Jag ser fram imot att få se tvåan som kommer ut. (som jag lästa att det skulle vara, men nu när jag försöker hitta det så finns det inget, så jag är inte 100 på om dte kommer en 2:a?) Jag hoppas iallafall det, för den är lite som dom där andra action komedi robot filmerna, ironman och transformers! Very good!

Handling:
G.I. Joe: The Rise of Cobra
är en amerikansk långfilm. Filmen är en spelfilmsadaptation av leksakerna G.I. Joe (går under namnet Action Force i Storbritannien). Filmen regisseras av Stephen Sommers och de som medverkar i filmen är Channing Tatum som Conrad S. Hauser (Duke), en sergeant tillhörande truppen G.I. Joe. Dennis Quaid spelar generalen Clayton M. Abernathy (Hawk), ledare för G.I. Joe och Rachel Nichols spelar Shana M. O'Hara (Scarlett), en skicklig kampsportstjej. Skurkarna i filmen spelas av Christopher Eccleston som James McCullen Destro XXIV, huvudskurken i den onda truppen Cobra; Joseph Gordon-Levitt som Cobra Commander, Destros boss och Sienna Miller som Destros partner baronessan Anastasia DeCobray.

Filmen hade biopremiär i USA 7 augusti 2009.


Skådespelare:

Adewale Akinnuoye-Agbaje - Hershel Dalton/Heavy Duty
Christopher Eccleston - James McCullen/Destro
Brendan Fraser - Geoffrey Stone IV/Sergeant Stone
Joseph Gordon-Levitt - Rex Lewis/Cobra Commander
ByungHun Lee - Thomas Arashikage/Storm Shadow
Karolína Kurková - Courtney Kreiger/Cover Girl
Sienna Miller - Anastacia DeCobray/The Baroness
Rachel Nichols - Shana O'Hara/Scarlett

Taget från wikipedia


2010-04-24 23:33:16 Foto Kommentarer:[0]


2010-04-24 19:27:11 Foto Kommentarer:[2]
Har exakt samma inställningar på dessa två bilder, men hur kan då ena bli helt grumlig och ena ganska bra för att vara denna kamera. Skit mysko! bilderna är tagna med två dagars mellanrum.



2010-04-24 14:45:10 Vardagen Kommentarer:[0]

Systers kanin Bamse har blivit pappa för några veckor sedan. Är nu sugna på en kanin unge kanske? Ni hittar dom här :)




2010-04-24 02:13:59 Vardagen Kommentarer:[0]

jag börjar känna det mer och mer. den där vår depresionen jag haft förut, den börjar smyga sig mer och mer inpå mig igen. Så mycket tårar det kommit från mig idag vet jag inte hur länge sedan det är. jag vet inte om det är bara för filmerna jag sett eller om det är för att jag mår dåligt. Jag kan inte sluta heller, till slut kommer dom för ingen orsak alls. jag var ut med nisse på kvällspromenad, den vart kort då jag efter en stund lära stanna och spy, 2 gånger. Normalt? NEJ. jag brukar aldrig spy förutom när jag är magsjuk..
Jag vill inte ha negativa saker i denna blogg. Men just nu som jag mår, kan jag inte göra så mycket åt det. eller, jo jag kan sluta skriva, vilket jag gjorde i nästan 2 veckor. Kommer nog inte skriva lika mycket som innan just nu iallafall. men nått inlägg kommer jag nog skriva. För det är oftast när jag mår såhär som jag bara vill f ur mig saker. Och som det är nu så har jag inte ens någon att prata med! just nu känns allt bara åt helvete! hur länge ska man orka. 



2010-04-24 02:01:40 Film tips Kommentarer:[0]

Alltså. Riktigt bra film! MEN.. vill du inte grina/få tårar i ögonen. Då är det ingenting att se, jag grina mig nog igenom hela filmen. Och förlåt om jag förstör den för er, men jag hatar slutet! Jag verkligen hatar när sådana här kärlekshistorier har ett så dåligt slut. jag verkligen hatar det. Filmen blir ju defenetift inte sämre för att Channing Tatum är med. Åh herregud! ;D






Jag kan inte ens efter att sett filmen kolla på denna trailer utan att få tårar i ögonen. Usch och fy, så livet är orättvist!


2010-04-23 21:23:45 Vardagen Kommentarer:[1]

Chipsen som påminner mig om utlandet! Så nu saknar jag det ännu mer!


2010-04-23 20:48:23 Film tips Kommentarer:[0]
Suttit senaste 1 timme och 43 minuter och kikat på filmen Remember me. Tyvärr i jätte dålig kvalité. Det börja med att jag tyckte Robert pattison inte alls passa in, pga twilight och new moon. Men efter en stunds tittande passa han mer och mer in för rollen. Jag tyckte också att filmen var väldigt seg och tråkig (förmodligen för att det var dålig kvalité). Men när slutet kom spruta tårarna och det känndes som jag fick en kniv i hjärtat. Sitter fortfarande och mår dåligt, men jag tycker vekligen ni ska se den!




2010-04-22 17:27:26 Foto Kommentarer:[1]
Som överskriften säger, så är det snart 2 veckor sedan jag skrev här.
Vi har vart hem till sandviken och hälsat på en vecka, umgicks med vänner och familj. det behövdes verkligen. Men när man kommer ner hit igen inser man verkligen hur mycket man saknar dom. Jag känner baar att jag just nu inte har något liv här nere. Okej ett liv med tobbe, men ingen annan. Jag vill ha vänner och familj. Det är inte direkt bara å ut på stan och fråga någon random tjej om dom vill vara vänn med mig. det är inte som när man var liten och träffa nytt folk överallt. Det är mycket svårare en man tror.

Har vart deppig några dagar och är nog det fortfarande, har allt för mycket tankar i huvudet. Saker jag vill göra  och saker jag vill ha. Jag känner mig som 35 och att allt är över. Men när jag tänbker efter så är jag faktiskt "bara" 21 (Okej, snart 22)  och har hela livet farmför mig. Men det är svårt när det inte känns så. Jag har inte jobbat sedan vi var till norge 07-08, jag behöver ett jobb. men sen då? ska jag jobba hela mitt liv? skaffa barn och villa (absolut inget ont mot er som gör så, men inget jag vill göra just nu). Jag känner bara att jag vill få ut nått mer. jag skulel vilja ta det där steget och upptäcka saker, ut och resa m.m Men jag kan inte? jag är så trött på att allt verkligen allt ska kosta pengar.

Kännde bara att jag behövde skriva av mig. Finns tusentals andra saker jag också vill skriva om. Men jag orkar inte sitta här och skriva mer. Ska kryp ane runder täcket och gömma mig i sovrummet som dom senaste dagarna. Så här kommer det nog inte skrivas så mycket mer på ett tag.


Kan skriva det att här nere blomstrar det för fullt. träden börjar bli gröna! nu vill jag bara att det ska bli varmare vindar! (:

Foto: Sofiaforslund.blogg.se

2010-04-10 11:08:05 Foto Kommentarer:[2]

Det vi skulle göra till helgen var att åka till Sandviken. Vi kom hit i torsdags kväll, och har redan vart och pussat på min lilla prins! Idag ska jag förbi mormor och kika hur tvättmaskin och gåbandet fungerar, då jag imorgon ska bo där tillochmed vi ska åka hem om en vecka. Dom åker till turkiet i 3 veckor. Ganska mycket fusk! Hur skönt skulle det inte vara att åka utomlands då!


2010-04-07 01:13:00 Foto Kommentarer:[2]
Nu ska jag gå och lägga mig i sängen får se när jag somnar, snart känns det som. All tvätt är tvättad, badrummet skinande rent. Imorgon blir det vardagsrummet som får sig en städtur. Köket tog älsklingen hant om tidigare, skönt! det är vell endå det jobbigaste rummet, tycker jag! Ialla fall när det är mycket disk. Nej nu vart det mycket prat om annat. Godnatt var det jag skulle säga från början! (:

   


Foto; annsofiaforslund.blogg.se


2010-04-06 18:21:40 Foto Kommentarer:[0]


2010-04-06 18:18:30 Vardagen Kommentarer:[0]
Precis ätit gooda hamburgare! Älsklingen hade handlat efter skolan som tur var för det enda ätbara vi har hemma var nudlar, köttbullar och pasta! Så det behövde fyllas på lite. Var också och slängde två stora kassar med tomglas flaskor i och en kasse tidningar, så det vart ett störra kök känns det som. Vi har ju bara en liten kokvrå typ, så det är lika bra och försöka hålla efter. Nu snart har jag tvätt tid, det är vell tråkigt det? men ett måste om man vill ha rena kläder på sig :)



2010-04-06 13:32:19 Vardagen Kommentarer:[1]
Precis kikat på lite avsnitt som kom ut idag, Gossip girl och Life unexpekted. I miss OTH!! Nu ska jag klä på mig och ta en promenad med Nisse. Sen blir det lite mat och städning i badrummet. Denna lägenhet ska vara klinisk ren till på torsdag. Så det gäller att passa på nu när man sover någorlunda tider (och inte dammsuger kl 03 på nätterna som grannen brukar göra). Känns skönt att vara trött vid 00, annars var man pigg som en lärka den tiden. Hoppas verkligen det håller i sig! Ikväll ska jag tvätta också, så det är gjort! Det är roligt och vara hemlighetsfull ;D

2010-04-05 14:11:32 Vardagen Kommentarer:[1]
Som ni vet har ju jag hållt mig vaken hela nätterna och haft svårt för att sova, jag vet inte alls vad det var igår. Vid kl 22:30 la jag mig och sov, dock vakna jag vid 3 tiden då älsklingen skulle lägga sig. Då tänkte jag faktiskt vara vaken hela natten, Men somna faktiskt om vid 5 på morgonen och vakna för en timme sedan. Snacka om att vara trött. Älsklingen ligger fortfarande och sover, ska in och väcka han igen snart. Idag blir det bara massa slapp om jag själv får bestämma.

2010-04-04 21:35:14 Vardagen Kommentarer:[0]




Gick inte alls nå bra på Bingolotton idag, var en lucka ifrån en massa vinster!

Riktigt tråkigt. Men sådan man får räkna med när man spelar. Nu ska vi mysa ner och kika på lite film (: Imorgon har jag tvätt tid och så blir det lite städning, vi ska också ta oss en promenad och och hämta en sak, blir en överraskning. På fredag får ni veta mer :) 

2010-04-04 19:06:00 Vardagen Kommentarer:[3]


Det vart en lång promenad, då dom hade slut på bingolotton på statoil. Men då fick vi iallafall 1 timmes promenad, vilket var skönt! Köpte även dom två sista lotterna, som även var dubbel lott. Hoppas bara vi vinner stor vinsten då!! :)



2010-04-04 15:23:51 Vardagen Kommentarer:[0]

Vakna för två timmar sedan, sover bort hela dagarna, måste ändra på det snart! Skulle h avart upp och tagit en promenad imorse, men det regna. Så vi ska alldeles strax ta oss en promenad. andra dagen med promenad, skönt och komma ut! annars sitter vi inne hela dagarna, vem tycker det är roligt? Vi tänkte ta en promenad förbi statoil och kika om det finns några bingolotter kvar :)


2010-04-03 20:37:21 Foto Kommentarer:[3]


Jag saknar sommar kvällarna. Jag hoppas så innerligt att detta kommer bli den bästa sommaren på länge.


2010-04-03 17:35:54 Foto Kommentarer:[1]
Så nu har jag också önskat mina läsare glad påsk. Känner inte alls någon kännsla av påsk då man sitte rhär utan släkt eller vänner. Men får ta igen det nästa påsk! Vi gick och la oss iallafall i morse, vid 6 tiden. Hjärtat somna till en film och jag kunde gruset i ögonen, så vi gick och sov iallafall.. Men då sov vi ju också länge, så inatt ska de nog gå. Får ta en promenad på morgonen då brukar jag bli pigg. Jag känner mig trött hela tiden, men kan verkligen inte sova. Vet inte alls varför.

Idag händer inget som vanligt. tänkte t aen promena dmed nisse till en park bortanför här, kika lite hur det ser ut. Skulle ju vara trevligt och se lite mer nu när våren börjar komma. ut och kika om man hittar nå tusselago kanse? Det hade vart mysigt! Ska försöka komma ihåg att ta med kameran så kan jag knäppa lite kort också.

Glömde säga det, igår sa älsklingen att jag fick denna dator. Han köpte ju en ny för några veckor sedan då denna inte funka, men vi fick denna lagad och nu fått tillbaka den för några dagar sedan. Så fick jag den! Stort tack fick han (:


2010-04-03 01:23:58 Vardagen Kommentarer:[0]
Fortfarande vaken.. Jag ocgh hjärtat prata nyss och sa att vi ska försöka hålla oss vaken hela natten och imorgon, så vi kan vända tillbaka dygnet. för detta funkar inte längre. Kroppen mår inte alls bra av det. Spelar ingen roll hur lite jag sov på morgonen/dagen så sitter jag vaken till halv sex på morgonen. Idag gick vi en liten promenad och så gick vi förbi och handla lite god mat till ikväll, överraskning för mig. Jag fick inte ens veta vad som stod på menyn. Men in kom en tallrik med bacon inlindad kyckling, potatisgratäng m. bea och lite sallad. Och helt underbart gott. Ibland är det bra att ha en kock till sambo ;) Nisse fick slicka av tallrikarna så han vart också glad! haha.

Annars har vi inte alls gjort mycket idag, som vanligt! börjar bli lite utrökad på detta, men det ska förhoppningsvis bli ändring på detta. För i går ringde ett jobb (vilket jag självklart missade, då jag var ute med Nisse) Men tänkte jag skulle ringa själv efter denna lång helg. För jag är verkligen jätte intresserad av detta jobb. Så håll tummarna!

Imorgon ska vi gå till statoil och köpa oss bingolotter också, för på söndag ska vi få in stor vinsten. Tänk om man kunde få vinna lite pengar. Livet skulle bli såååå mycket enklare.





2010-04-02 18:54:40 Blogg design Kommentarer:[0]
Känner mig ganska färdig nu, enda som fattas är en presentaion om mig, men den ska jag sätta mig ner och skriva någon annan dag. SÅ vad tycker ni? Jag själv är riktigt nöjd för en gångs skull. det enda är att bilderna i header är ganska gammla. Men vad gör det ;D




Vill du ha en design?
Maila då mig på [email protected]
Kan tyvärr inte göra någon avancerad bloggdesign, men någorlunda :)